Luftig bærbar


A man’s got to do
what a man’s got to do

De som kjenner meg vet at jeg er litt mer enn middels interessert i dingser og data. Når Apple annonserte Macbook Air visste jeg at det bare var et tidsspørsmål før jeg måtte ha en slik…

For de uinnvidde kan jeg opplyse at en MacBook Air er en bærbar datamaskin og ikke en hvilken som helst en.

Den er syltynn, lett og lekker!

Kompromisser inngås
For å kunne presse inn en datamaskin i så lite kabinett (1,94 cm på det tykkeste og 0,4 på det tynneste) så må man inngå kompromisser. En av kompromissene er å ikke sette inn en DVD-spiller. Har man bruk for en slik kan man kjøpe en ekstern spiller eller installere en programsnutt på en annen maskin (Mac eller PC) og så koble til over trådløst eller kablet nettverk. Den andre maskinens DVD-spiller dukker da opp som en ekstern disk og kan brukes til å f.eks. installere program fra.

Trådløst er tingen
Air er giret mot trådløs kommunikasjon og den er sparsommelig utstyrt med tilkoblingsenheter. Den har kun en USB, en hodetelefonutgang og en MicroDVI-utgang for tilkobling til ekstern skjerm. Dette er på nytt kompromisser inngått for å holde størrelse og vekt nede.

I bruk
Tynn
Det første som slår deg når du ser en Air er: «Fy søren så tynn den er!» Vel og den er tynn! Men med et chassis i anodisert aluminium så virker den solid. Du kan uten problem åpne skjermen og løfte den i den ene hjørnet uten å føle at du misbruker maskinen.

Hastighet
Jeg valgte (litt mot eget ønske) den raskeste versjonen av Air med SSD Harddisk. SSD står for Solid State Drive og er en en harddisk uten bevegelige deler og kan sammenlignes med en USB minnepinne. Denne harddisken er lynraskt og gjør denne Macen til den raskeste jeg har hatt mine hender på! Selv om prosessoren er ikke noe spesielt rask (1,8 Ghz Intel 2 Core Duo) gjør harddiskens hastighet at f.eks. at Safari åpnes på under sekundet og Firefox på ca. 2 sekunder…

Batteritid
En av Airens fremste fortrinn er batteritiden. Med en disk uten bevegelige deler og en skjerm med LED som lyskilde så er den sparsommelige på batteriet. Min gjennomsnittstid mellom hver lading er drøye 4 timer. Om man skrur av trådløst nettverk så kan man sikkert oppnå 5 timer.

Hvem passer den for?
Jeg tror at den passer for den som har behov for en bærbar maskin som er lett, liten og lekker. Og som trenger en maskin først og fremst til å skrive med, til å surfe og til lett bildebehandling. Det største harddisk alternativet er en vanlig disk med 80GB og SSD disken er på 64GB. Så denne maskinen passer ikke som en nummer en maskin for noen med foto eller videodilla. Men reiser du endel og vil ha en lett maskin så er Air suveren ;-)

Mitt bruk så langt har begrenset seg til:

  • surfing
  • epost
  • skype og msn
  • enkel grafikkjobbing

Jeg planlegger å sette opp en MacMini til familiens mediasenter for musikk og foto. Og la MacBook Air være det den er god på!

Ved å la Airen ligge på stuebordet i dvalemodus så er den klar for bruk på 3 sekunder (no kidding!) og klar for kjappe oppslag på nett og til å sende mail.

Ulempen
Alle ting har en eller flere ulemper… For Air den største ulempen prisen. Den starter på 14 290.- og modellen med SSD disk koster 24 000.-. Altså ikke noen billigpc…

Men som sagt før: a man’s gotta do osv…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen