Et eple om dagen?

Siden begynnelsen av ’90-tallet har jeg jobbet med og hatt som hobby PCer med Windows. Fra Win 3.0 og oppover har jeg lært meg å leve med et operativsystem som hele veien har vært ustabilt og etter en stund tregt. Det er noe som man har lært seg å leve med…

I hele denne tiden har jeg hatt noen sære venner som har hyllet Mac som det eneste saliggjørende og SÅ mye bedre enn PC… Jeg må innrømme at jeg ikke helt trodde på det…

Lynet
I sommer (2006) tok lynet kverken på to PCer og et nettverkspunkt hjemme hos oss. Dette sammenfalt med at samme høst lanserte Apple sine Intel Core 2 Duo maskiner. Disse maskinene kan kjøre Mac OS X og Win XP samtidig om man vil og det gjorde fristelsen FOR stor. En ny barrière skulle brytes!

MacMini
For å starte enkelt og billig satset jeg på en MacMini med 1,83 Ghz og 80 GB disk og kjøpte en billig 19″ Viewsonic LCD skjerm på Elkjøp. I tillegg kjøpte jeg et Apple tastatur for å få riktig keyboardlayout ihht til OS Xs standard.

Denne lille burken er utrolig liten! Noe større enn en stabel med 6 CDer – men ikke mye større. Burken har et eksternt strømadapter som gjør at størrelsen holdes nede.

OS X
Operativsystemet OS X er veldig tiltalende og lekkert. Med lekre ikoner og veldig stilige overganger når du eks. minimerer et program gjør at Win XP ser kjedelig ut. Om du er en Win XP bruker vil det være en overgang å gå til OS X. I OS X gjøres ting på en litt annen måte enn hos Win XP. Men læringen blir til en utforskning og en lek i en ny verden.

Virus, malware, oppdateringer og brukervennlighet
Virus og malware er et velkjent fenomen hos PC-brukere og beskyttelsen mot dette er noe som de fleste har en blanding av frustrasjon og dårlig samvittighet over. Har man svart riktig på alle dialogbokser som kommer opp med advarsler? Og er egentlig maskinen beskyttet ordentlig nå da?

Hos Mac er virus og malware er ukjent fenomen. Det kommer nok virus til Mac i fremtiden, men nå er himmelen ganske så blå :-) Inkluderer du automatiske oppdateringer over nett og en brukervennlighet som ikke plager deg med vanskelige spørsmål i små irriterende bokser hele tiden så har du en Mac.

WAF (Wife Acceptance Factor)
Før ting kommer i hus har ofte konen noe å si og Mac er kjent for sitt tiltalende design og koner liker dem ;-) Min kone likte den såpass godt at vi brukte resten av forsikringspengene til å kjøpe en MacBook til meg og flyttet MacMinien ned på kjøkkenet. Den aldrene bærbare som stod der (og som har irritert min kone med sin ustabilitet og stadige advarselsbokser som hun ikke forstod) har vi pensjonert.

Fjernhjelp
For å kunne hjelpe konen når hun står fast og trenger assistanse (nå sjeldnere og sjeldnere) har jeg investert i Apple Remote Desktop 3.0. Dette er et program som gjør det mulig å fjernhjelpe og administrere maskiner i et lokalt nettverk (veldig enkelt å sette opp) og over internett (noe mer jobb). Dette gjør det mulig å hjelpe andre i familien som bruker meg som konsulent når «det er noe galt med dataen».

Vha programmet kan man ta kontrollen over maskinen man kobler seg til. Dette er nyttig fordi man kan samtale f.eks. over Skype eller telefon og vise samtidig hvordan ting gjøres! Man styre r musen og tastaturet til den fjernstyrte maskinen og man installere programmer og jobber på fjernmaskinene som man jobber lokalt.

Kan jeg bruke Mac som jeg bruker PCen?
Svaret er ja! Du har; mailprogram, nettleser og et enkelt tekstbehandlingsprogram – dette dekker 90% av daglig bruk. I tillegg finner du:

  • iTunes: til musikkhåndtering
  • iMovie HD: til videoredigering av dine filmer
  • iPhoto: til enkel bildebehandling og -arkivering
  • iDVD: til å lage DVDer av dine bilde og videoprosjekt

+ en masse andre småprogram!

Konklusjon
Windows Vista er rett rundt hjørnet. Dette er arvtakeren til Win XP og vil bli å finne i alle nye maskiner på nyåret 2007. Dette inneholder masse sikkerhets-advarsler og -valg som man stilles overfor. Om det er noe som jeg mottar telefoner fra familen/venner om er: «du det har kommet opp en boks her…». Og nesten totale fraværet av slike i Mac er herlig!


Noen flere argumenter… 15 korte Mac vs PC

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen