Hvordan unngå distraksjoner i datahverdagen?

20120528-154127.jpg

Lag deg en strategi som virker

Om du er som meg, distraheres du lett av alle de morsomme, men lite produktive tingene man kan søle bort tid på på en datamaskin. Jeg tar meg i å jobbe med et prosjekt som kanskje er litt vanskelig, og plutselig sitter jeg på Twitter eller Facebook og diller bort tiden. Kjenner du deg igjen?

Jeg har under listet opp min strategi for å unngå å bli distrahert når jeg jobber på noe jeg vil ha unna. Denne metoden krever lite disiplin – men litt forberedelser.

Beslutt hva som skal jobbes med

Her bruker jeg ren intuisjon og plukker den oppgaven fra min GTD oppgaveliste som jeg vet haster mest å få unna. Om du vet at dette er en oppgave det tar lang tid å løse og som du gruer for å sette i gang med så kan det være en fin kandidat for denne metoden. Blir du ikke ferdig med oppgaven så er du ihvertfall i gang.

Skru av distraksjoner

Her lukker jeg alle programvinduer som jeg ikke trenger for oppgaven og stenger av programmet om det ikke trenges. Skal jeg jobbe på et Worddokument og jeg ikke trenger epostprogrammet så slår jeg dette av. Jeg setter telefonen på lydløs og setter meg opptatt på Skype.

Beslutt for hvor lenge du skal jobbe med oppgaven uavbrudt

Sett av det antall minutter du skal jobbe uavbrutt og sett på en alarm på f.eks. mobilen. Om dette er første gangen du prøver denne metoden – sett av f.eks. 10 minutter. Du kan fint øke antall minutter senere. Lag en avtale med deg selv om at så lenge du har avtalt å jobbe med dette så skal ikke la deg distrahere.

Fristelser oppstår – bruk fristelsespause

En ting du må regne med er at du vil friste deg selv underveis. Du kan plutselig få en trang til å sjekke Facebook, Twitter eller epost eller annet. Og det synes som om det er viktig å gjøre dette. Her må du la fornuften få komme til ordet. Den eneste måten å få til dette er å legge inn en fristelsespause. Når trangen kommer så gi deg selv 5-10 sekunder tenkepause og spør deg selv: – er det virkelig nødvendig å avbryte det jeg gjør nå? Kan det vente til jeg er ferdig med det jeg holder på med? Du vil se at du “kommer til deg selv” ganske fort og velger riktig.

Denne metoden virker for meg og kan anbefales om du sliter med å få ting gjort.

Prøver du den så gi meg gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet om hvordan den har virket for deg! Har du din egen metode som virker for deg så del den gjerne i kommentarfeltet også!

8 hendelser på “Hvordan unngå distraksjoner i datahverdagen?”

 1. Jeg pleier å bruke distraksjonene som belønning: når jeg har jobbet den gitte tiden, skal jeg få lov til å sjekke facebook osv i fem minutter. Eventuelt belønne med noe annet som man vil gjøre.

 2. Elise Biørn-Hansen

  Jeg er helt enig og kjenner meg godt igjen i det du sier! Jeg skrur av alt, etter at jeg (litt manisk) har sjekket alle sosiale medier på forhånd. Jeg pleier å ha intervaller på ca 1.5-2 timer, før fristelsespause. I tillegg gjør jeg unna småting som jeg vet at kommer til å distrahert meg, feks rydde pulten osv

 3. Morten P Røvik

  Det å rydde pulten som du nevner her Elise, er viktigere enn man skulle tro. Ved rydde unna potensielle distraksjoner i den umiddelbare nærhet så øker du sjansen for en uforstyrret arbeidsøkt. Med uforstyrret mener jeg også egenavbrytelser og egenforstyrrelser. Det er ofte lettere å stenge døren, skru av telefonen for å unngå eksterne avbrytelser.

  Det er verre å skru av din egen hjerne. Og her kommer GTD inn – ved å plassere potensielle forpliktelser/ideer og «ikke glem meg»-ting utenfor hodet oppnår du en ro og et fokus som du har opplevd tidligere. Planlegger å skrive noe om dette fremover :-)

 4. Morten P Røvik

  Å lage seg et belønningssystem er noe som fungerer om du er 9 år og trenger å gjøre lekser eller om du 49 år og trenger å få jobben gjort. Selv bruker jeg ofte en gåtur ut (når det er sol, vel å merke) som belønning, evt at jeg går fra jobben litt tidligere om jeg har vært spesielt produktiv.

  Jeg tror at noe av poenget her er at man må finne seg noen gulrøtter som er gode for deg å se frem til og som motiverer deg tilstrekkelig til at du gleder deg til å oppnå de.

  Er det ikke egentlig ganske rart at vi mennesker må lure oss selv?

 5. Eg skrur av alt av påminningar (growl), lukker alle program eg ikkje treng for å fullføra. Prøver å jobba i fullskjermsvisning om programmet støtter det og skrur av skjerm nr2. Eventuelt bare oppgåvelista på skjerm nr to. Jobber konsentrert så lenge eg kan, men det varierer kor lenge ein klarar det. Viktigast av alt: start rett på oppgåvene på morgonen før ein hentar kaffe, sjekkar sosiale medier osb. Åpner ikkje epost før eg har hatt ei slik økt på morgonen, bare oppgåvelista.

 6. Morten P Røvik

  Det å jobbe uforstyrret er et must. Som jeg pleier å si; «Produktvitetens verste fiende er avbrytelser» – dine egne avbrytelser (prokrastinering, mangel på konsentrasjon eller tiltrekkinger til mer «morsomme» oppgaver) eller andres avbrytelser (epost, tlf, besøk mm).

  Har du prøvd Mac Appen Concentrate? Den launcher, lukker og sperrer etter den smarte deg sine ønsker, slik at den dumme deg kan slippe å bli fristet ;-)

 7. Har nylig startet med GTD (har ikke lest boken enda), men utarbeidet et system i Evernote for å få ned alle oppgaver å slippe stresset.

  Fint tips om fristelsespausen. Den og flere tips tar jeg med meg.

 8. Morten P Røvik

  Hei Kenneth,

  Jeg anbefaler sterkt at du leser boken og deretter setter opp ditt GTD system. Med metodikken innenfor beltet så vil du lettere kunne tilpasse verktøyet slik at det fungerer optimalt.

  Har forøvrig flyttet over alle produktivitet og GTD relaterte saker til http://www.produktivnorge.no – der finner du også mer info om GTD i Norge fremover.

  Lykke til med GTD!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen