Er stress produktivt?

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by tankgirlrs
Foto: tankgirlrs

I vårt samfunn blandes ofte stress og produktivitet sammen. Spesielt lever vrangforestillingen hos de som er verst på sammenblandingen.

La meg først slå fast at ikke alt stress er negativt. Positivt stress er den kraften som kan drive oss fremover når vi er i “flyt”. Denne tilstanden kjennetegnes av intens konsentrasjon, og tid opphører å eksistere for så lenge som flyten varer. Denne formen for stress er produktiv og så absolutt ønskelig.

Negativt stress på den andre side gjør at du løper rundt som en hodeløs høne uten særlig mål og mening. Du forsøker kanskje desperat å se travel ut, for dermed å skjule det faktum at du ikke har oversikt over hva du egentlig burde gjøre nå. Det koker i hodet med alle “må ikke glemme” og “skulle ha gjort” og du spinner rundt.

Ofte har denne stressformen to kilder; ikke opplevelse av oversikt over alle forpliktelser, og en konstant opplevelse av dårlig samvittighet for alle ting som ikke er gjort.

Du kan bare ha god samvittighet for ting du ikke gjør, når du vet du ikke gjør dem. Med andre ord; alle ting du ikke husker du skulle ha gjort, lurer rundt i bakhodet og roper: “gjør meg!”. Det er litt slitsomt når du ikke vet hvem disse “gjør meg” er.

Gnagende følelse

Har du opplevd å jobbe med noe og hatt en gnagende følelse av å ikke vite om det du jobber med er det viktigste å jobbe med akkurat nå? Dette stammer fra det faktum at du ikke har oversikt over alt du har tatt på deg og du lever i kriseskannemodus. Du er på konstant jakt etter det du har glemt i frykt for at det skal eksplodere og at du må jobbe hardt for å rydde opp.

Det som er merkelig er at vi ofte blander disse stressformene sammen. Dette resulterer i at vi er nødt til å oppleve stress for å føle oss produktive. Og det vi oppnår med negativt stress er det motsatt av det vi ønsker oppnå.

Hvordan unngå negativt stress?

Ved å plassere forpliktelser og idéer utenfor hodet og i et system du stoler på for deretter se på dette systemet ofte nok til fortsatt stole på det.

Ved å plassere forpliktelser og idéer utenfor hodet så frigjøres ditt interne arbeidsminne til kreativ problemløsing og produktivitet. Du vet at når hodet koker og er fullt av ting du må gjøre er det vanskelig å få ting gjort. Skriver du ned tingene klarner hodet og du kan ta tak i en og en ting.

Ser du deretter ofte nok på det du har skrevet ned og holder listen oppdatert så vil du vedlikeholde tilstanden og bevare opplevelsen av å kunne være kreativ og produktiv.

Dette er noe av teorien som ligger bak GTD metodikken. Les mer på:

 

3 hendelser på “Er stress produktivt?”

 1. Veldig sant. Fikk faktisk en kommentar for et par dager siden, om at jeg var så rolig, ustressa og liksom hadde tid til alt. Måtte da bare skryte litt av GTD-metodikken. Men tror du har et godt poeng med at folk (tror de) må føle stresset på kroppen for å føle at de gjør noe. Jeg nyter derimot (ofte i alle fall) «tilbakelent kontroll». :)
  Om jeg får ytre et ønske om tema du kan skrive om, så er motivasjon et av de jeg personlig (og sikkert mange andre) «sliter» mest med. Skulle f.eks. gjerne begynt å trene igjen, men… ja du vet. :)

 2. Morten P Røvik

  Ørjan: jeg får også høre det samme om ro og kontroll :-)
  Når det gjelder motivasjon til f.eks å trene så skriver jeg på en post som kommer etterhvert. Må bare modnes litt før jeg legger siste hand på den.

  Jeg har skrevet ferdig en post som vil hete: Hvordan unngå distraksjoner i datahverdagen?

  Denne tar for seg min strategi og har konkrete tips. Denne kommer i løpet av en ukes tid om jeg ikke husker feil.

  Takk for at du tar deg tid til å kommentere. Det er motiverende for min bloggerefleks ;-)

 3. Takk, jeg følger med! :)
  Tok forresten nettopp meg selv i å lete etter en ‘liker’-knapp til innlegget ditt.. :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen