Test: Kindle Global Wireless

For litt mer enn to uker siden fikk jeg min Kindle og jeg oppsummerer mine erfaringer i denne bloggposten.

På denne tiden har jeg lest The Lost Symbol – Dan Brown og The Golden City – John Twelve Hawks på brettet.

Fysikk
Kindle er på størrelsen med en pocketbok eller et DVD-cover, men er bare en snau cm tykk. Den oppleves som lett i hånden og man blir ikke sliten av å holde den.

Skjermen er av typen e-ink som kjennetegnes av en lys grå bakgrunn og med sort tekst. Leseopplevelsen er overraskende bra og det virker som om jeg leser raskere enn konvensjonell bøker. Jeg kan tilpasse skriftstørrelsen til hvor langt jeg er unna skjermen og den største størrelsen er egnet for svaksynte med bokstaver på en 1/2 cm.

Skjermen forbruker ikke strøm mellom sideskiftene og battertiden er imponerende. Skrur jeg av den 3G så går det mange dager mellom hver lading. Ja – du leste riktig… Den har innebygget mobilt datanettverkskort.

Trådløst
Kindle kobler trådløst til Kindle Store og du handler bøkene dine der. Du kjøper en bok med et klikk og i løpet av 60 sekunder er boken klar til å leses. Løsningen fungerer meget bra og lettvintheten er helt klart et salgsargument. Et vanvittig godt utvalg av bøker på engelsk (ikke bøker på norsk ennå) direkte tilgjengelig for kjøp i lesebrettet er besnærende og potensielt dyrt.

En bok koster $9,99 for boken og $1,99 for levering utenfor USA. Med dagens kurs blir dette ca 68.-

Kindelen med et ekstra beskyttende cover inkl frakt, toll og mva kostet $420 eller 2360 kroner. Prisen har sunket med $20 siden jeg bestilte (jeg fikk dette refundert) så prisen blir litt lavere om du bestiller i dag.

Regnestykket
Om man antar at en nysluppet engelsk bok koster (hardcover) 259.- så kan man lage følgende regnestykke:

259 – 68 = 191.-

2360/191 = 13 bøker

Med andre ord leser du mer enn 13 bøker på Kindle så sparer du 191.- pr bok du leser deretter. Med andre ord besparende for din lommebok, men også for miljøet. Ingen trær blir ødelagt og intet fossilt brensel forbrent for å frakte tunge bøker over Atlanteren.

US adresse / iPhone og Kindle = sant
Har du tilgang på en amerikansk adresse så dukker det opp noen morsomme muligheter. Du kan da registrere en US adresse på Kindelen og vips får du tilgang å kjøpe bøker som nettopp er sluppet på det amerikanske markedet.

Om du i tillegg ordner deg med en US iTunes konto så kan du laste ned gratis Kindle app. Den finnes dessverre ikke i norske iTunes Store, uvisst av hvilken grunn. Det finnes også Kindle PC program og snart også til Mac. Og alle har egenskapen til å synkronisering av hvor langt du har lest.

Dette er en genial greie. Jeg sitter hjemme å leser og legger i fra meg boken/Kindelen. Står så senere i kø ved kassa i matbutikken og fisker opp iPhonen og fortsette å lese der jeg slapp! Når jeg kommer tilbake igjen gjenopptar jeg lesingen på Kindelen. Marvelous!

Minusene
Et stort minus er at Kindle er et lukket format og jeg kan ikke kjøpe e-bøker fra andre leverandører/forlag. Det kan se ut til også at det vil ta lang tid før bøker på norsk dukker opp. (https://www.digitalbok.no kan være et alternativ om du leser mest norske bøker. Litt tynt med bøker enda ser det ut til, men det bedrer seg vel. Du må da kjøpe en annen type lesebrett)

Konklusjonen
Jeg leser mer nå enn på lenge. Kindlen gjør det enkelt å shoppe bøker og leder til at jeg kjøper fler bøker. (Kindelen har plass til ca 1500 bøker så plass bli det ikke problemer med til å begynne med.)

Det lukkede formatet er litt surt, men jeg kan leve med det. Bøkene jeg leser er uansett alltid på engelsk så for meg er Kindle ideelt.

Kindle anbefales om du leser mye engelske bøker!

Kommenter gjerne!

8 hendelser på “Test: Kindle Global Wireless”

 1. Min Kindle ligger å venter på meg når jeg kommer hjem fra jobb i dag. Det skal liksom være julegave fra kona så jeg tror jeg må gi den fra meg frem til 24.12 dog.

  Du bør ta en titt på programmet Calibre: http://calibre.kovidgoyal.net/
  Et flott program for å bygge lokalt PC bibliotek, samt konvertere tekster og e-bøker i diverse format til et som Kindle kan lese :-)

 2. «Kindle er et lukket format» er en sannhet med visse modifikasjoner. Kindle-bøker du kjøper hos Amazon er ganske riktig låst til Kindle-lesere. Har du derimot e-bøker uten drm går det fint å få disse inn på Kindle. Forlag som Pragmatic Programmers og O’Reilly leverer e-bøker i mobi-format uten drm, og disse fungerer utmerket på Kindle. (Disse forlagene lar deg laste ned bøkene dine uten drm i mobi-, epub- og pdf-format.)

 3. Enig i alle godord. Siden du skrev din instruktive
  anmeldelse, er jo alt blitt bedre – Kindle har sunket kraftig i
  pris, og appene er kommet. Skulle jeg ønske meg noe av min Kindle
  app, ville det være at jeg kunne kopiere et avsnitt til blogger,
  eposter osv. Ikke minst til fagbøker ville det være en lettere
  løsning for å sikre riktig sitat i kartoteket. Vet du om dette er
  noe Amazon jobber med? (Som du skjønner, har jeg stor tillit til
  dine kunnskaper!)

 4. Morten P Røvik

  Beklager å måtte skuffe deg, men kopiering av Kindle innhold synes være et sårt og ikke diskutert tema hos Amazon… Hva fremtiden vil bringe vet ingen, men pt er det ikke mulig.

 5. Pussig – husker jeg riktig, har iBooks en slik funksjon. Er man redd for ulovlig kopiering, burde det være mulig å begrense mengden som kunne kopieres fra hver bok.

  Btw: Jeg prøvde å finne The Golden City, men nå er den bare å få på papir.

 6. Morten P Røvik

  The Golden City er nok kun for de av oss med US Kindle
  accounts…

 7. Takk for oppdateringen. Ikke den eneste boken jeg har opplevd det med. Jeg skjønner at det er forskjellige forlag i USA og i Europa, men vi får håpe at de får orden på de europeiske forlagene også etter hvert.

 8. Tilbakeping: Kindle 2 og 4 sammenlignet | Morten P Røvik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen