Varig endring i våre forbruksmønster

Vi må tilbake til å kjøpe varighet og kvalitet. Ellers går det galt med oss…

Hvor mange ganger det siste året har du kjøpt ting:

  1. Du egentlig ikke trenger
  2. Som gikk i stykker nesten med en gang

Årsak

Om du kjenner deg igjen kan du skylde på:

  1. Deg selv
  2. Kineserne (og andre lavkostland)

Den du først å fremst bør ta en nærmere titt på er deg. Du (som meg) kjøper alt for dårlig kvalitet fordi:

  1. Det er billig
  2. Det er tilgjengelig

Klær
Her har jeg vært en stor synder. Tilgi meg… Klær har jeg kjøpt på f.eks Dressmann er av svært varierende kvalitet. Noe er greit, men annet ser lurvete ut et 3-4 vasker. Og kastes med relativ god samvittighet fordi «det kostet jo nesten ingenting».

Jeg har funnet at dyrere klær i de fleste tilfeller er mye mer slitesterke og varer mye lenger. Og jeg har endret forbruksmønster og kjøper dyrere klær og beholder lenger.

Elektronikk
Her synder jeg fryktelig og har store problemer med å la vær. «Hei, jeg heter Morten og jeg er gadgetoholiker». Endel forbrukerelektronikk bare roper til meg fra hyllene. Og jeg lar meg friste…

Men jeg kaster ikke min forbrukerelektronikk i restavfallet. Det tar jeg med meg til Elkjøp eller på jobben til retur som spesialavfall. Men jeg har som mål å kjøpe mer kvalitet her også. Og ikke la meg rive med av teknokåtskap…

Fjaseartikler
Her tror jeg mange vil finne det enklest å kutte. Nille og Clas Ohlson selger mye fjas som man egentlig ikke trenger og som koster nesten ingenting og som fylles opp på våre søppeldynger og som legger sten til vårt karbonfotavtrykk.

Hva kan/vil skje?
Vel om jeg har forstått statistikerne rett så er det altfor mange inder, kinesere og andre som ønsker seg vår levestandard og som vil (om ingenting gjøres) gå i samme fella som oss. De vil forbruke og forurense som oss og det er da det går skikkelig galt.

Skal vi ha noen som helst sjans til å bevare verden må vi i vesten gå foran som gode eksempler. Vi må vise verden at det går an å leve naturvennlig. Vi gjør det ikke i dag…

Det er mange ting vi må gjøre anderledes. En av de tror jeg handler om handlemønster: Vi må kjøpe mer varige produkter.

Hva gjør du som din innsats for et bedre miljø? Kommenter gjerne artikkel :-)

Oppdatert: 14.04.09:

Se denne videoen om «Story of Stuff»

Takk til Sigrid Anny (Twitter) for tipset!

2 hendelser på “Varig endring i våre forbruksmønster”

  1. Brukte klær kan og bør leveres til Fretex, hvis de ikke er helt ødelagt da. Fin måte å kvitte seg med gamle klær, uten dårlig samvittighet :)

  2. Tilbakeping: Resirkuler dine dibbedutter! | Morten P Røvik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen