Den største trussel mot sikkerhet på internett

Illustrasjon: Novo SensaDet er mange som vil si at den største trusselen mot sikkerhet på internett er spam, virus, og hackere. Etter min mening er det helt feil. Den største trusselen mot sikkerheten er ukyndige eiere av datamaskiner som er knyttet til internett.

De nyttige idioter
Spammere, virusmakere, spywareprodusenter og hackere ville hatt svært liten innflytelse på vår datahverdag om det ikke hadde vært for «de nyttige idioter». Disse står for spredning av spam, virus og hackerverktøy, og de vet det ikke engang. Og de vil gjemme seg bak sin uvitenhet når de blir konfrontert med dette, og skylde på produsentene av software og hardware og si «de burde lage dataen sikrere». Det blir etter min mening som å skylde på bilfabrikanten når du har krasjet uten førerkort.

Kjenner du et stikk av dårlig samvittighet nå eller kjenner deg provosert, så les videre.

Ja – dataprodusenter bør bli flinkere til å lage «dummysafe» datamaskiner/programmer som automatisk beskytter og oppdaterer seg selv. Dette er ikke tilfelle i dag (selv om det i stadig større grad går i den retningen), og det må du som databruker ta hensyn til.

Kjøre bil
Jeg synes det er mange likheter mellom det å lære seg data og det å lære seg å kjøre bil. De har bla. til felles at om du som fører/bruker ikke har lært deg det grunnleggende, vil du med stor sannsynlighet skade andre. Kan du ikke trafikkreglene eller ikke vet hvor bremsen er, så er det trolig at du kan komme til å kjøre på noe eller noen. Slik også på internett. Har du ikke beskyttet maskinen din mot trusler og har maskinen koblet til internett, så er du selv en trussel.

Jeg, en trussel?
Ja – du er en trussel mot sikkerheten til deg selv og andre om du ikke beskytter deg. Hackere bruker i økende grad ubeskyttede maskiner til bla. å:

  1. Angripe nettsteder med DDOS angrep
  2. Spre søppelepost
  3. Sende virus, ormer og trojanske hester via din epost til alle på din adresseliste

Hvordan kan jeg beskytte meg?
Du kan beskytte deg ved å sørge for følgende:

  1. Aktivere automatiske Windowsoppdateringer
  2. Installere en brannmur med automatiske oppdateringer
  3. Installere et antivirusprogram og aktivere automatiske oppdateringer
  4. Installere et anti-spywareprogram (helst to) og kjøre dette med jevne mellomrom

Vet du ikke om du har gjort dette allerede, er det på høy tid å finne det ut. Og deretter rette opp det du mangler.

Kunnskap er makt
Det finnes mange muligheter til å skaffe seg den nødvendige kunnskap for å ta makten tilbake. Makten til å kunne være beskyttet slik at du ikke er en «nyttig idiot». Det finnes datakurs for alle aldre, og datakortet vil kunne gi deg et fundament å stå på.

En annen og super måte å lære om sikkerhet på internett, er nettet selv. Det bugner av gode ressurser til selvstudium. Jeg kan anbefale www.nettvett.no som er laget av Post- og teletilsynet, og som er et flott sted selv for den med endel erfaring. De har bla. små informative videosnutter, interaktive informasjonsnutter og korte artikler som er skrevet på et ikke-teknisk språk.

Jeg ønsker deg lykke til! Og håper du ble passelig provosert :-)

1 hendelser på “Den største trussel mot sikkerhet på internett”

  1. Tilbakeping: Norges beste teknologiblogger - det er meg det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen