Test: SpringPad

Springpad er en webtjeneste og medfølgende applikasjoner for notater og oppgaver. Tjenesten og applikasjonene er for tiden gratis. Om dette endrer seg over tid til en betalingstjeneste eller blir fullt ut reklamefinansiert med tiden vites ikke. Webutgaven har en liten annonse nederst på alle sider og søk på produkter gir link til bl.a. Amazon og kjøper du noe der tjener utviklerne penger.

Notatene kan tas på farten og synkes automatisk til Sprinpad-serveren og blir tilgjengelig på alle enheter du har knyttet til samme konto. Du kan også gjøre et notat offentlig og tilgjengelig for alle med en Springpad-konto. Hvorfor gjøre et notat offentlig tenker du nå kanskje? Men en kjekk del av tjenesten er at den er en smule sosial; du kan f.eks. dele en bokanmeldelse eller en oppskrift med andre brukere. Og søker f.eks på en oppskrift på Brownies dukker det opp mange brukerdelte oppskrifter.

Plattformer

Springpad er for tiden tilgjengelig for:

  • iPhone
  • iPad
  • Android
  • Web

Og det er planlagt programmer, men det er ikke spesifisert hvilke OS disse kommer på. Men jeg vil tippe at de kommer på Windows og Mac.

Notatene kan være:

Boksøk

Programmet bruker en egen søketjeneste som slår opp om du søker på restaurant, produkt, bok, album osv. og vil foreslå for deg om det finnes, alternativt kan du legge det inn manuelt.

Søkemotoren brukes kun mot US kilder og søker du på ting tilgjengelig på det norske markedet er dette sørgelige lite du finner. Om noe som helst…

Ikke sikker

Mitt største ankepunkt er at webutgaven ikke har sikker pålogging. At de ikke bruker SSL i innloggingen er for meg helt uforståelig. Jeg vil anta at de ikke bruker SSL til applikasjonene og i disse FireSheep-tider er dette ren gambling. Er du på et ikke-sikret trådløst nett kan en hvemsomhelst i dag skaffe seg tilgang til din konto og alle dine notater. Ikke bra.

OPPDATERT 29.11.10: Som Sivert sier i sin kommentar under kan det se ut til at selve innloggingen skjer under SSL.

Ustabil

På både iPad og iPhone har jeg opplevd stadige krasjer. Det virker som dette er minnerelatert og sikkert noe som fikses over tid. Og det skal sies at de har med liten skrift «beta» på loginsiden.

Som GTDer er jeg opptatt av at de verktøyene jeg skal bruke skal ha så lite friksjon som mulig. Dvs det skal være kjapt og enkelt å legge inn og slå opp oppgaver/notater. Når applikasjonen krasjer flere ganger på rad når du forsøker å ta en bilde som notat sier det seg selv at dette ikke er særlig friksjonsfritt.

Mangler støtte for mapper/prosjekter

Du kan opprette Notatbøker hvor du kan samle ditt stuff. Det er ikke støtte for undermapper og det er en utfordring for en GTDer. Det blir fort rotete og veldig uoversiktlig. Jeg har pt 44 prosjekter med 211 neste handlinger og for å håndtere dette må jeg har 44 notatbøker som alle vises samtidig. Dette er ikke GTD…

Det som er bra er at det er støtte for nøkkelord som alt kan merkes med for lettere oppslag. Men dette kan ikke erstatte kontekster for en GTDer. Kontekster henger sammen og det kan man ikke få til med tags/nøkkelord på en smidig måte.

Rotete grensesnitt

Jeg må innrømme at jeg har brukt en god del timer på dette programmet og jeg har slitt med å forstår hvordan ting henger sammen. Som en som bruker mye tid på å forstår software kan jeg vel fastslå at om jeg sliter sliter også andre.

Funker best med mindre antall oppføringer

Så lenge du ikke har så fryktelig mange oppføringer og bruker den kanskje kun til privat bruk kan den funke greit. Men i det øyeblikket du vil forsøke å bruke den profesjonelt også vil du slite. De fleste som bedriver GTD vil ha et sted mellom 30 og 100 prosjekter og mellom 100 og 500 neste handlinger. Dette vil bli det reneste kaos med dette verktøyet.

Barkodeskanner ikke norske produkter

Du kan skanne strekkoder på produkter som bøker, videoer mm. Men dette er kun for US produkter. Oppslaget av disse funker greit, men norske oppslag gir deg kun tallkoden til strekkoden og lite annet enn en feilmelding.

Fordeler og oppsummering

Jeg tror det peneste jeg kan si om denne er at den har potensial. Om de fikser opp i følgende ting tenker jeg de kan komme til å bli et ordentlig alternativ for en GTDer og alle andre:

  • Skru på SSL!
  • Rydd opp i grensesnittet
  • Lag støtte for prosjekter og underprosjekter
  • Lag støtte for skikkelige kontekster
  • Lag støtte for deling av notater mellom grupper eller enkeltbrukere.
  • Gi støtte for andre nettbutikker og produkter enn kun US baserte (dette er nok et fåfengt håp, men dog)

Bruker du Springpad? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Videointro om hva Springpad gjerne vil være:

5 hendelser på “Test: SpringPad”

  1. form method=»post» action=»https://springpadit.com/processLogin.action»

    Bør vel nesten bety at innlogging skjer via ssl?

  2. Morten P Røvik

    Det ser ut til at du har rett. Jeg ble en smule lurt av at det ikke var S i URLen. Det er vel likevel en sikkerhetstrussel så lenge ikke hele sesjonen er under SSL ref Firesheep?

  3. Akkurat nå er det en smule tett på listene mine. Men jeg har notert det på «En dag – kanskje» listen min :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen